Andalusië
Tips voor een onvergetelijke vakantie
Van plan om Andalusië te bezoeken? Doen! Want de streek heeft ontelbare troeven in petto. De zuidelijkste regio van Spanje strekt zich uit van de Costa de Almería in het oosten, tot de Costa de la Luz aan de Atlantische Oceaan. Ertussen vind je een smörgäsbord aan zuiderse verlokkingen, toeristische trekpleisters en adembenemende natuurpracht. ’s Morgens skiën op de wit bepoederde toppen van de Sierra Nevada, en ’s middags luieren op een strand aan de Costa Tropical? Het kan perfect in Andalusië!
Naar Andalusië vanuit België en Nederland
Bespaar jezelf een lange autorit: met het vliegtuig sta je in minder dan drie uur tijd in Malaga, Sevilla of Jerez de la Frontera, met maatschappijen zoals Tui Fly, SN Airlines, Vueling en Transavia. Om Andalusië op je eigen tempo te verkennen, is een huurauto je beste vriend.
Is treinen meer je ding? Spoor dan met de TGV naar Barcelona, geniet een paar dagen van een citytrip, en bol dan verder naar het zuiden. Zelfs met de bus geraak je vanuit België en Nederland in Andalusië. Check Eurolines voor tarieven en reserveringen.
Tip: vanaf de luchthaven in Malaga ben je op minder dan een uur in Villanueva de Algaidas. Daar vind je vakantiehuis Casa Valle de Oro te midden van de Andalusische natuurpracht.
Klimaat in Andalusië
Andalusië kent verschillende klimaatzones. De Westkust heeft een typisch Atlantisch klimaat. Aan de Costas heerst er een mediterraans klimaat. En in het binnenland ervaar je een landklimaat met frissere winters en warme, droge zomers. In steden zoals Sevilla en Cordoba flirt het kwik in juli en augustus soms met 48 graden.
Steden in Andalusië die een bezoek waard zijn
Granada
Granada is vanzelfsprekend een aanrader: het Alhambra dompelt je onder in de pracht en praal van Arabische paleizen, christelijke renaissancekerken en de geurende tuinen van het Generalife. Slenter ook eens door de Moorse wijk Albaicín. Samen met het Alhambra en het Generalife vormt die de werelderfgoedinschrijving van de stad Granada.
malaga
Doorkruis de stad per e-bike, bezoek het Picasso-museum, luier aan de jachthaven, en eet sardines aan het spit in een chiringuito. Malaga heeft het allemaal!
Cordoba
Ook Cordoba weet zijn bezoekers te verwennen. De topattractie? De Mezquita: een majestueuze kathedraal midden in een moskee die uitblinkt in architecturale soberheid. Het Alcazahar de los Reyes Católicios trakteert je op schitterende tuinen. Dwaal langs binnenplaatsen, waterpartijen en het weelderige groen. Laat je olfactorisch verwennen door bloemengeuren en ontdek een stukje Game of Thrones-decor. Naast het Alcazar vind je de koninklijke paardenstallen met Andalusiërs zoals de paarden heten. Of woon eens een spektakel bij dat dressuur combineert met flamenco – onvergetelijk
Sevilla
Over Sevilla kan je haast niet praten zonder in superlatieven te vervallen. De stad bruist, verleidt en bezielt, net zoals de flamenco waarmee ze soms wordt vereenzelvigd. Bekende trekpleisters zijn het Palacio Real Alcazar en zijn tuinen (ook daar opnames van Game of Thrones gefilmd!) en de kathedraal, een gigantisch gotisch gevaarte.
Liefhebbers van de Oude Meesters worden gegarandeerd orgastisch bij een bezoek aan het Museo de Bellas Artes. Om te bekomen van al dat fraais, biedt de oever van de Guadalquivir een aantal fijne plekjes: van loungebars tot een foodmarket.
Doe net zoals de Sevillano’s een paseo: bij valavond heerlijk slenteren langs de Alameda Hercules en je smaakpapillen verwennen in een van de vele tapasbars, cafés of restaurants. Pik nog een Flamenco-optreden mee in een tablao of peña, en je dag is compleet.
Buiten de platgetreden paden
Naast de grote (cultuur)steden heeft Andalusië nog talloze kleinere plaatsen die de extra kilometers dubbel en dik waard zijn. Een aantal zijn zeer gekend: Ronda (die brug!), Jerez de la frontera (die paardrijschool!) en Tarifa (die kitesurfers!) lokken hordes toeristen.
Onbekend maar niet onbemind: stadjes als Ecíja, Osuna en Carmona – allemaal tussen Sevilla en Cordoba – bulken van de historie en architecturale parels. Antequera past ook in het rijtje met zijn 39 (!) kerken, prachtig gerestaureerde Alcazaba, stadsmuseum en een stadhuis in Mudejar-stijl. Voorts nog twee sites die op de lijst van Unesco Werelderfgoed staan: de prehistorische site van de Dolmen en El Torcal.
El Torcal, een natuurpark uit de karstperiode, is bekend voor zijn grillig geërodeerde rotsformaties. Een wandeling door El Torcal is een bevreemdende, bijna buitenaardse ervaring – een must voor jong en oud.
Natuur in Andalusië
Wandelaars en vogelaars, hikers en mountainbikers, … natuurliefhebbers en actievelingen komen in Andalusië vast en zeker aan hun trekken. Een aantal grote wandelroutes doorkruisen de hele regio. Denk aan de GR7, de Camino Mozarabe en de Camino de Compostela. Er zijn ook wereldvermaarde, spectaculaire paden zoals Ruta de Los Cahorros (hangbruggen van Monachil), de canyon van de Rio Chillar en de Caminito del Rey.
Aan natuurparken ook geen gebrek in Andalusië. In het noordwesten vind je Sierras de La Cazorla: het grootste beschermde gebied van Spanje en het tweede grootste van Europa. Een ongerepte wildernis, weelderig bebost en voorzien van rivieren en meren – een heuse speeltuin voor wild en gevogelte van allerlei pluimage.
In het noordwesten scheidt de Sierra Morena Andalusië van Extremadura, met onder andere het natuurpark van de Sierra de Aracena y Picos de Aroche. Je ziet er mooie heuvellandschappen en uitgestrekte weides vol eiken. En ook iberico-varkentjes die eikels smullen … Een beetje zoals de Ardennen, maar dan weidser, ongerepter en met minder campings.
Op de scheidslijn van de provincies Malaga en Cádiz vind je het natuurpark van de Sierra de Grazalema. Het mekka voor wandelaars met stevige kuiten die zelfs in hartje zomer een occasionele regenbui kunnen appreciëren. Grazalema is niet alleen een prachtig bergdorp, maar ook de natste gemeente van Spanje. In deze streek liggen ook Zahara, Montejaque, Setenil de las Bodegas en Olvera: stuk voor stuk witte, tegen bergen gekleefde dorpjes.
Het nationaal park van Doñana is een complex geheel van ecosystemen, gevoed door de Guadalquivir die deltagewijs uitmondt in de Atlantische Oceaan. Het park bestaat voornamelijk uit moerassen, ondiepe stroompjes en zandduinen. Een waar paradijs voor onze vliegende vrienden (trekvogels).
Aan de Costa de Almería ligt het natuurpark Cabo de Gata. Het droogste gebied van Europa heeft officieel een woestijnklimaat. Er zijn zoutvlaktes, vulkanische stranden en koraalriffen met een rijke onderwatercultuur. Zeker een aanrader voor liefhebbers van Nemo en zijn kornuiten.
Cultuur in Andalusië
Flamenco
Flamenco is niet zomaar één dans- en muziekstijl. Binnen de flamenco onderscheidt men Sevillana, Paso Doble, Baleria, Fandango, Bachata,… De dans heeft zowel Arabische kenmerken als zigeunerinvloeden. Elke stijl heeft zijn eigen dans en typische kledingkenmerken.
In de steden Malaga, Granada, Sevilla, Cordoba, Almería, Huelva en Cádiz vind je een keur aan etablissementen met flamencoshows op het menu. Sommige zijn professioneel, andere verdienen eerder het predicaat toeristenval. Wil je niet bedrogen uitkomen? Rep je dan naar festivals zoals het festival de la guitarra in Cordoba, of het internationale festival van dans en muziek in Granada. Ze programmeren topacts met internationale allure. De biënnale van Sevilla is alleen gewijd aan flamenco en geniet ook internationale faam. Artiesten zoals Eva Yerbabuena en Maria Pagés worden er in het Spaans, Engels én Japans aangekondigd.
Féria
Het absolute hoogtepunt van de Andalusische volkscultuur is de fería. Elke stad of dorp heeft zijn eigen fería: een meerdaags folkloristisch feest dat het midden houdt tussen een kermis, een braderij en een bal populair. Oordopjes zijn geen overbodige luxe …
Mariaprocessies
Eten in Andalusië
Net zoals de rest van Spanje kent ook Andalusië zijn culinaire geneugten. Andalusiërs eten laat: de lunch begint pas om 14 uur, om 22 uur een tafeltje reserveren voor het diner is niet ongebruikelijk. Typische tapas zijn ensaladilla rusa, calamares a la romana, tortilla, albondigas en allerlei zeevruchten. Heel kenmerkend voor de Andalusische keuken zijn koude soepvarianten. Iedereen kent gazpacho, maar de andere klassieker – ajo blanco – is minder bekend. De koude knoflooksoep met amandelen wordt geserveerd met druiven. Porra (ook wel salmorejo) is nog zo’n zomerse aanrader: een tomatencrème met broodkruim, knoflook en olijfolie, afgewerkt met tonijn of droge ham.
De meeste gedroogde ham wordt lokaal geproduceerd. Een feest voor de ware carnivoor is een stukje Jamón Iberico de Bellota. Deze ham komt van varkens met vrije uitloop die eikels op het menu hebben staan.
Spanje wordt bijna volledig omsloten door zee en oceaan. Logisch dat je kunt rekenen op de constante aanvoer van vis en zeevruchten. In drie woorden: vers, voordelig en verrukkelijk!
Olijfolie, het vloeibare goud, is een vaste waarde in de Andalusische dis. Spanje is niet alleen de grootste producent wereldwijd. Het levert ook de beste virgen extra’s qua smaak en kwaliteit. B&B Casa Valle de Oro produceert zijn eigen olijfolie volgens een 100 procent ecologische aanpak. Je slaapt er op een domein met een gouden randje, en proeft er van het heerlijkste vloeibare goud.
En om al dat heerlijks te begeleiden heeft Andalusië ook een behoorlijk oenologisch arsenaal. Sherry’s, droge landwijnen uit Montilla-Morilles, Jerez en zoete Malagawijnen. Minder bekend zijn de bodega’s uit Ronda en Granada waar de laatste decennia zéér interessante wijnen worden geproduceerd.
Salud en op naar Andalusië!
Zin om luxueus en ecovriendelijk te logeren bij Belgen? Casa Valle de Oro is de ideale uitvalsbasis voor je vakantie in Andalusië.

Camino del rey

El Torcal

Mezquita Cordoba

Meren van Ardales

Paëlla Time

Sevilla

Camino Mozarabe

El Torcal

Yoga

Tapas bij Casa Valle de Oro

(h)eerlijke vloeibare goud

Meer van Iznájar

Villanueva de Algaidas

Sprookjesachtige El Torcal

Ana Pastrana

Flamenco

Limoncello en cointreau van het huis
