Web Analytics
Skip to main content

Onze citroenboom

If life gives you lemons, you make...limoncello!

Naast ons terras staat een mooie citroenboom, volgens onze buurman Ramon is die al gemakkelijk 70 jaar oud. De soortnaam voor onze boom is volgens de lokale bevolking 'lunero' omdat hij - zogezegd - elke maancyclus nieuwe bloesem aan zijn takken heeft hangen. Nu , om eerlijk te zijn, heb ik dit nog niet op wetenschappelijke wijze onderzocht.

Wat we wel vaststellen, is dat het boompje een productiviteit tentoonspreidt die alle verwachtingen overtreft. Ondanks de rigoureuze snoei dit voorjaar - de helft van de takken eraf - groeien er dusdanig veel citroenen aan de boom, dat we er zelfs de plaatselijke kruideniers mee kunnen bevoorraden.

Dus wat doet een mens met al dat citrusfruit? A rato van een schijfje citroen bij de thee, slinkt de hoeveelheid gele rakkers niet echt. Dus verwerken we zoveel mogelijk citroenen in de keuken; limonade (met gember) natuurlijk, in stukken ingevroren als ijsblokjes, lemon curd, citroencake,...en uiteraard: limoncello. Het is en blijft een heerlijke afsluiter van elke gezamenlijke maaltijd met onze gasten. En met citroenen recht van de boom...wat een aroma!

Limoncello is trouwens zeer eenvoudig zelf te maken.
Je hebt maar 3 ingrediënten nodig: alcohol, suiker en (bio)citroenen.
Hier vind je een recept om het zelf te maken.
Ik gebruik wodka i.p.v. alcohol, maar dat is een persoonlijke keuze. 

¡Salud!